Duminica, 28 octombrie, au aparut in presa informatii care sustin ca Red Hat este in curs de a fi achizitionata de IBM, printr-o tranzactie masiva de 34 de miliarde de dolari. Potrivit IBM, afacerea are ca scop transformarea cloud-ului, dar avand in vedere amprenta masiva a sistemului de operare al serverului Red Hat, ar putea redefini si piata serverelor.

 

In timpul unui apel media pe 28 octombrie, presedintele Red Hat, Paul Cormier, a subliniat in repetate randuri ca vanzarea catre IBM nu va avea niciun impact asupra proiectelor open source ale Red Hat.

 

“Nu se va schimba nimic in ziua inchiderii”, a spus Cormier. “Totul va continua ca si pana acum.”

 

Red Hat si IBM s-au bucurat de un parteneriat vechi de doua decenii, IBM folosind Red Hat Enterprise Linux pe diferitele sale servere si sisteme mainframe. IBM are de mult timp o strategie multi-vendor Linux si a sustinut, de asemenea, SUSE si Ubuntu Linux pe sistemele sale.

 

In timp ce Red Hat a colaborat cu IBM, a colaborat si cu Dell, HPE si Cisco, printre altele, pe partea de hardware a serverului. Atat IBM, cat si Red Hat au subliniat ca, dupa achizitie, Red Hat va fi “Elvetia” si va ramane o unitate de afaceri separata care poate lucra cu rivalii IBM.

 

Oportunitate pentru SUSE si Canoical

 

In timp ce IBM promite sa le acorde independenta celor de la Red Hat, nu exista nicio indoiala ca achizitia reprezinta o oportunitate non-triviala pentru Canonical Inc, sponsorul comercial principal din spatele Ubuntu, precum si pentru SUSE, pentru a-si intensifica eforturile fata de vanzatorii de hardware pentru servere care ar putea fi ingrijorati de impactul este posibil sa il aiba achizitia facuta de IBM csupra celor de la Red Hat.

 

SUSE va deveni o afacere independenta in viitor, gratie unui acord de 2,5 miliarde de dolari anuntat pe 2 iulie, care separa vanzatorul de Linux de Micro Focus. Canonical si-a optimizat operatiunile, pregatindu-se pentru un posibil IPO in viitor.

 

Atat SUSE, cat si Canonical au inregistrat profit de pe urma IBM, iar ambii furnizori vor avea de infruntat provocari in urma acestei afaceri. Atunci cand un vazator de servere are posibilitatea de a vinde Red Hat cu toate resursele IBM in spate, utilizarea sistemelor de operare pentru servere non-Red Hat ar putea deveni o propunere mai putin interesanta.

 

Arvind Krishna, vicepresedinte senior al Hybrid Cloud de la IBM, s-a alaturat lui Cormier in apelul media si a reiterat faptul ca IBM va continua sa sustina distributii Linux diversificate pe platformele sale. Krishna nu este straina Red Hat, luand parte de mai multe ori la Red Hat Summit pe parcursul anilor.

 

Intr-un interviu video realizat in 2013 cu ServerWatch, Krishna a vorbit despre importanta hardware-ului. In acel moment, Krishan era directorul general pentru dezvoltare si productie in cadrul grupului de sisteme si tehnologii de la IBM. Responsabilitatile sale includeau cercetarea si dezvoltarea semiconductorilor, precum si productia.

 

Vs. Cloud Foundry

Red Hat a evitat mult timp Cloud Foundry, iar Cormier a facut in repetate randuri observatii despre aceasta tehnologie. IBM, pe de alta parte, a investit in Cloud Foundry, precum si alte tehnologii de tip cloud.

 

“Avem multe relatii, fie ca este vorba de VMware, fie ca este vorba de Cloud Foundry si asa mai departe”, a spus Krishna. “Cloud Foundry a fost si ramane una dintre tehnologiile pe care clientii nostri le cer”.

 

De asemenea, IBM in investit puternic in Kubernetes, care se potriveste bine cu eforturile Red Hat OpenShift. Kubernetes IBM este nucleul eforturilor IBM Cloud Private de cand compania a renuntat la OpenStack.

 

Red Hat pastreaza, insa, o legatura stransa cu OpenStack, iar Cormier a spus ca acest lucru nu se va schimba.

 

Istoricul achizitiilor IBM

 

IBM a investit in trecut si in alte tehnologii de tip cloud, inclusiv SoftLayer, pe care a achizitionat-o in iunie 2013. SoftLayer a fost un furnizor de solutii cloud publice, private si hibride. La un moment dat, IBM a intentionat sa migreze definitiv de la SoftLayer la OpenStack pentru pune bazele unei noi oferte de cloud. Astazi, insa, SoftLayer este, in mare parte, o tehnologie folosita de serviciile de cloud bare-metal.

 

In iunie 2015, IBM a achizitionat BlueBox, incercand sa activeze un tip de cloud administrat local, insa aceasta incercare nu a dat roade.

 

IBM are, de asemenea, un server Java middleware WebSphere, acesta fiind un rival al Red Hat,. Nici Red Hat, nici IBM nu au raspuns direct la intrebarea privind acest portofoliu.

 

Ambele companii au spus insa ca nimic nu se va schimba in cadrul Java Community Process (JCP) la care cele doua companii participa.

 

Achizitia nu se va incheia pana la mijlocul anului 2019, deci, fara indoiala, vor aparea mai multe detalii pana atunci. Informatiile privind formenele de ajustare vor deveni publice, cel mai probabil, dupa incheierea tranzactiei.

 

Avand in vedere ca IBM plateste 34 de miliarde de dolari pentru Red Hat, ei sunt puternic interesati sa obtina o rentabilitate completa a acestei investitii. Acest lucru ii motiveaza sa lase Red Hat sa continue sa fie Red Hat, pentru ca aceasta companie sa-si mentina succesul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here