Uneori alegerea unui CPU este grea. In acest articol va prezentam cateva dintre cele mai bune procesoare disponibile. In continuare vom discuta despre procesoarele pentru statiile de lucru disponibile consumatorilor obisnuiti.
Majoritatea recomandarilor noastre se bazeaza pe raportul dintre performanta si pret, care ar fi correct doar daca am lua in considerare si consumul de energie.
Cea mai buna alegere:
AMD Ryzen Threadripper 2950X (899 dolari)
AMD Ryzen Threadripper 2950X nu este cel mai rapid CPU si nici nu ofera cel mai bun raport pret / calitate, dar a obtinut un punctaj bun la toate categoriile.
Modelul 2950X este cu pana la 50 la suta mai ieftin decat modelul de la Intel, Core i9-9980XE, are cu doua nuclee mai putin si un IPC in minus, dar are un raport pret/performanta mult mai bun potrivit testelor. Acesta ofera 60 + 4 PCIe benzi pentru coprocesoare (in comparative cu cele 44 oferite de i9-9980XE) si tine pasul cu Intel la capitolul suport pentru DRAM. Din punct de vedere tehnic, procesoarele Ryzen 5 si Intel Pentium ofera cel mai bun bang-for-buck. Conform testului nostru de compilare modelul 2950X se afla in topul celor mai bune procesoare, chiar in fata procesoarelor Skylake -X.
Modelul 2950X inlocuieste 1950X in topul listei datorita frecventei si actualizarilor imbunatatite. Are o performanta mai buna decat modelele cu 24 si 32 de nuclee (cu exceptia redarii), iar producatorii de placi de baza nu par sa aiba nicio problema cu TDP-ul de 180W.
AMD Ryzen Threadripper este un procesor bun-la-toate. Nu este cel mai bun la fiecare catogrie testata, insa scorul final a fost mai bun decat cel al tuturor celorlalte procesoare testate.
Cea mai buna performanta, banii nu reprezinta o problema:
Intel Core i9-9980XE (1979 dolari)
AMD Ryzen Threadripper 2990WX (1799 dolari)
La categoria performanta am ales doua procesoare din diferite motive, in functie de volumul de lucru. Pentru unii utilizatori de statii de lucru banii nu reprezinta o problema – pot fi justificati cu usurinta prin cresterea vitezei fluxului de lucru.
Pentru prosumers care construieste un sistem sau doreste sa il cumpere de la un furnizor cea mai buna optiune este Intel Core i9-9980XE. Acest CPU va fi disponibil pe rafturile comerciantilor obisnuiti si ofera optsprezece nuclee de inalta performanta Intel precum si AVX-512. I9-7980XE ofera o performanta mai buna cu 7-10% fata de procesoarele anterioare, datorita unei cresteri de frecventa si un consum de energie putin mai mare. De asemenea, acesta este solutia ideala pentru utilizatorii care au software optimizat pentru instructiuni multithreading sau vector.
Unii utilizatori de statii de lucru vor avea nevoie de pana la 512 GB memorie ECC. Atunci cand memoria are o rata de eroare de o eroare de un GB pe an, folosirea de 512GB de memorie va asigura aproape doua erori pe biti pe zi; o simulare pe 60 de zile ar gasi acest lucru catastrofal. Cel mai bun procesor din seria Xeon este Xeon W-2195, cu performante similare cu cele ale unui Core i9-9980XE, dar cu suport ECC RDIMM si cateva benzi PCIe in plus.
Procesorul nostru alternativ este AMD Ryzen Threadripper 2990WX cu 32 de nuclee si cu un pret recomandat de vanzare de 1799 dolari. Chiar daca are 14 nuclee mai mult decat Intel, modelul 2990WX are o strategie de memorie bifurcata, ceea ce o face rau intr-o serie de teste. In ciuda numarului de 32 de nuclee am ajuns la concluzia ca acesta nu functioneaza la fel de bine ca procesorul Intel. A fost totusi o categorie la care procesorul AMD a avut punctaje mult mai mari decat toate celelalte procesoare: randarea. Am folosit un test propriu precum si Corona, Blender, Luxmark si POV-Ray.
PCIe:
1P 60: AMD Ryzen ThreadRipper 1900X (320 dolari)
1P 128: AMD EPYC 7251 (530 dolari)
2P 96: Intel Xeon Bronze 3104 (235 dolari)
Rata de utilizare a acceleratoarelor sau co-procesoarelor PCIe (GPU, FPGA, MIC) pentru statiile de lucru este de obicei mai mare decat una pe sistem. Un numar destul de mare de utilizatori se bazeaza pe viteza mare si la PCIe latenta mica pentru pentru a creste fluxul lor de lucru, iar procesorul devine tot mai important cand acesti acceleratori trebuie sa comunice intre ei.
Pentru procesoarele pe care un utilizator le poate cumpara de pe raft pentru a le pune in propriul sistem, o alegere buna o reprezinta AMD Ryzen Threadripper 1900X, un procesor cu opt nuclee, multi-threading si 60 benzi PCIe 3.0 pe placa de baza. AMD sugereaza ca acestea sunt impartite in x16 / x16 / x16, lasand trei sloturi PCIe 3.0 x4 pentru stocare, desi oricine cauta densitatea maxima ar putea opta pentru x8 / x8 / x8 / x8 / x8 / x8, daca placa de baza a fost configurata in acest fel.
EPYC 7251 / P este ideal pentru un sistem cu un singur soclu in cazul in care este nevoie de mai multe PCIe-uri. Acest procesor sustine 128 de benzi PCIe cu pana la sapte acceleratoare si, cel putin la acest capitol, castiga in fata lui 1900X.
Acesta este momentul cand cineva de la Intel spune “Ce se intampla daca GPU-urile trebuie sa comunice intre ele? Strategia multi-die a AMD-ului distruge performanta GPU-la-GPU datorita latentei adaugate si latimii de banda limitata la adaugarea unui switch PCIe suplimentar! “. Acest lucru este adevarat, dar nimic din arsenalul Intel nu are 60 de benzi PCIe. Cele mai apropiat de acest numar sunt Xeon-W (294-2600 dolari) cu 48 de benzi PCIe sau Core i9-7900X (999 dolari) cu 44 de benzi PCIe. Din punct de vedere tehnic, aceste chipuri sunt construite cu 64 de benzi PCIe, dar 16 dintre ele sunt fuzionate pentru a fi utilizate pentru modelele Xeon cu OmniPath incorporat. S-ar putea spune ca chipset-urile X299 / C620 de la Intel pot suporta alte 24 de benzi PCIe 3.0, oferind in total 68 si 64 de benzi, dar apoi ajungem la argumentul ca am adaugat latenta atunci cnad vorbim despre GPU. Pentru a obtine mai multe benzi PCIe, trebuie sa ne uitam la sistemele 2P care pot oferi pana la 96 de benzi PCIe.
Xeon Bronze 3104 este cel mai ieftin procesor 2P cu un set complet de benzi PCIe. Aceasta are doar sase nuclee la 1.7 GHz, dar poate oferi 48 de benzi PCIe si suporta pana la 768 GB de memorie ECC RDIMMs. Atunci cand doua socket-uri sunt populate, presupunand ca producatorul placii de baza a facut toate benzile PCIe disponibile prin sloturi, acestea pot fi oferi pana la 96 de benzi PCIe. In aceasta configuratie acceleratoarele conectate au cea mai mica latenta, iar cele de pe celalalt procesor vor avea o latenta suplimentara pe legatura QPI. De asemenea, utilizatorul va trebui sa gaseasca solutii pentru distributia neuniforma a memoriei pe procesoare; majoritatea software-urilor ar trebui sa poata remedia aceasta problema.
Memorie maxima:
2TB: AMD EPYC 7251 (530 dolari) sau EPYC 7601 (4597 dolari)
1TB: AMD EPYC 7251 (530 dolari) sau EPYC 7601 (4597 dolari)
512GB: Intel Xeon-W 2123 (410 dolari)
Uneori ai nevoie doar de memorie. Stocarea unei baze de date mari in apropierea CPU poate fi solutia pentru o latenta mica. Cu multi ani in urma, Intel a promis modulele de memorie 3DXPoint cu o capacitatea de memorie DRAM de zece ori mai mare decat ce este disponibil in prezent. Inca asteptam ca aceasta tehnologie sa fie disponibila, asa ca in timp ce asteptam, putem sa analizam si alte optiuni.
In primul rand trebuie sa analizam procesoarele din seria CPU EPYC de la AMD care ofera cea mai multa memorie pentru cel mai mic pret. EPYC 7251 are opt canale de memorie cu doua module DIMM pe canal; asta inseamna ca poate utiliza pana la 2TB de memorie folosind LRDIMM-uri de 128GB sau 1TB folosind RDIMM-uri de 64GB. 2TB reprezinta o capacitate foarte mare de memorie (aproximativ 60.000 dolari pentru 2TB) pentru un cip cu un pret atat de mic. De fapt, daca cumparati atat de multa memorie probabil ca ar fi logic cumparati EPYC. Varianta high-end, EPYC 7601, poate rula intr-un sistem cu doua procesoare si permite o memorie de pana la 4TB pentru un singur server.
Unul dintre motivele pentru care Xeon Platinum si Gold suporta numai 768 GB de memorie (sau 1.5TB pentru procesoarele vandute cu 3.000 dolari) este ca mai putin de 5% dintre servere necesita mai mult de 768 GB de DRAM. Pentru celelalte 95%, procesoarele Intel Xeon-W pot suporta pana la 512GB RDIMM sau 128GB UDIMM, cel mai ieftin procesor fiind Xeon W-2123 la 294 dolari.
CPU-urile Workstation: viitorul
In decursul ultimelor saptamani Intel a lansat procesoarele Skylake -X Refresh, iar AMD a completat gama Ryzen cu CPU Threadripper 2000. De asemenea, AMD anuntat ca lucreaza la procesoarele Rome cu 67 nuclee. AMD nu a confirmat o data de lansare, dar zvonurile arata ca acestea vor fi lansate in a doua jumatate a anului 2019. Urmatoarea lansare care va capta atentia este Intel Xeon W-3175X, un procesor cu 28 de nuclee pentru overclock.
Detaliile despre CPU Xeon W-3175X sunt relativ putine, dar Intel a promis ca acesta va fi disponibil pana la sfarsitul anului. Intel a declarat acesta va sustine pana la 512 GB de memorie, va avea 44 de benzi PCIe, iar utilizatorii pot ajusta frecventele per-core pentru overclocking. Inca asteptam informatii despre puterea overclocking-ului, pe ce placi de baza va fi disponibil si, cel mai important, costul. Multi utilizatori estimeaza ca acesta va avea un pret cuprins intre 3.000 – 5.000 dolari si ar putea face parte din categoria “money no object”.
[…] supercomputer din lume din punct de vedere al consumului”, poate duce pana la 17.280 de CPU-uri sau 1056 de GPU-uri, intr-un container standard de sase metri, folosind un sistem de racire […]
[…] ofera detalii legate de nevoile DOE. Un document care listeaza specificatiile tehnice mentioneaza o putere maxima de 18MW, si adauga ca “facilitatea LANL va asigura apa la temperatura de 23 de grade Celsius pentru […]