HPE pune la dispozitia fabricilor un nou sistem de executie al proceselor de maufactura, utilizabil cu doar sase click-uri (si ceva munca de implementare)
HPE planuieste sa usureze lucrurile pentru managerii din productie, facand implemetarea de sofware la fel de usoara ca instalarea unei aplicatii pe telefon.
Ideea din spatele acestei platforme este de a usura sistemul de executie al proceselor de manufactura folosing sisteme ERP si PLM (managementul executiei produsului), sisteme care vor fi bazate pe cloud.
Pentru a face acest lucru, gigantul planuieste sa monteze hardware modern in sectiile de productie, hardware care va fi conectat la un app store din cloud. Va fi ca o aplicatie pentru mobil, doar ca va fi mai mare si va fi pentru fabrici, spune Fellow Colin l’Anson.
O miscare de genul le-ar permite, pe de o parte, managerilor de productie sa acceseze IoT, AI si analitice tehnologice, iar pe de alta parte, afacerilor sa creeze clone digitale ale fiecarui produs. Aceste clone vor inregistra intreg procesul de productie, ajutand la evidenta produselor, controlul calitatii si repararea eventualelor defecte.
Mai mult de saizeci de aplicatii din app store nu sunt bazate pe IoT, spune l’Anson. “Acestea pot fi folosite pentru a conduce fabrica”, a afirmat acesta.
Managerii IT care isi fac griji ca acest app store bazat pe cloud ar putea determina aparitia unor probleme legate de infrastructura, nu au niciun motiv sa creada astfel.
In primul rand, desi implementarea acestor aplicatii incepe cu o vizita pe Express App Platform, raionul productie, din Cloud 28+, aceste aplicatii ruleaza local, si nu in cloud, datorita instalarii unor rack-uri de servere HPE Simplivity 380. Acestea pot fi plasate fie in locatia pusa la dispozitie de client, cu conditia ca aceasta locatie sa fie bine ventilata si dotata cu aer conditionat, fie intr-un data center HPE.
In al doilea rand, pretul de la care pleaca acest produs este mult peste posibilitatile financiare ale majoritatii afacerilor. “Estimam ca acest cost se apropie de o jumatate de milion de euro pentru un sistem mic, cu cca 150 de instante, incluzand aici intre 3 si 5 ani de suport”, a spus l’Anson. Sistemul este disponibil in acest moment doar in Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Disponibilitatea si pretul la nivel global nu au fost inca facute publice, urmand sa fie anuntate in curand.
In al treilea rand, managerii IT nu ar trebui sa isi faca griji ca vor fi dati la o parte. HPE are nevoie sa lucreze in colaborare cu ei, nu pe langa ei. Serverele Simplicity vor avea nevoie de adrese IP si porturi de retea, iar aplicatiile vor avea nevoie de acces la sistemele afacerii, lucru pus la punct de personalul IT. Pe langa cele sase click-uri mentionate anterior, aplicatiile au nevoie si de implementare.
Acestea fiind spuse, HPE spera sa cada la pace cu personalul IT si cel din productie.
“Competenta unui departament de productie se afla la nivelul sistemului. Personalul din productie va invata sa foloseasca aplicatiile, si chiar sa le conecteze intre ele, dar cu siguranta nu vor invata sa le implementeze in mediul de productie, si nu vor stii sa se asigure ca patch-urile sunt unde trebuie”, a spus l’Anson.
HPE ofera si patching, si mentenanta. “Vom oferi intre trei si cinci ani de suport, deci nu ne vom intersecta cu sistemele IT in acest timp. Varianta pusa la dispozitie de noi este mai buna decat sistemele curente din fabrici”, a afirmat acesta.
Integrarea si suportul vor fi preluate de Pointnext, noua ramura HPE pentru servicii tehnice de grup. Cu toate ca HPE a vandut recent serviciile sale de business catre fostul CSC, actualmente DXC Technology, HPE inca mai are, la nivel global, in jur de 25000 de angajati pe partea de servicii.
Mai mult de atat, HPE nu spera sa aiba doar sustinerea echipelor IT de partea sa, ci si pe cea a creatorilor de instrumente din cadrul fabricilor. l’Anson spera la ziua in care liniile de productie vor fi controlate de servere HPE, servere pe care poate fi descarcat sofware-ul, acesta urmand a fi configurat de insusi creatorul acestuia.
[…] HPE sustine ca, fara a informa investitorii, Autonomy a vandut contracte hardware in pierdere, pentru a creste artificial valoarea. Compania este acuzata si ca a inregistrat intentionat veniturile din servicii incorect. […]