Oracle inca dezamageste. Managerii se confrunta cu probleme precum hardware-ul imbatranit si sunt in cautare de fiabilitate, suport si uptime.
Aceleasi cateva companii au castigat din nou anul acesta in sondajul global al Information Technology Intelligence Consulting (ITIC) privind fiabilitatea serverelor. IBM, Lenovo si Cisco au ocupat pozitii de top, in timp ce Oracle s-a descurcat foarte slab, datorita bazei de hardware imbatranita si comunicarii defectuoase cu alte platforme. Dell, Hewlett-Packard (HP), Toshiba, Fujitsu si Stratus au obtinut rezultate mixte.
Studiul a fost intreprins fara a fi influentat de vanzatori. Sondajul a analizat raspunsurile managerilor IT din 750 de companii globale ce activeaza pe 45 de piete verticale in toate zonele geografice majore. Cei intervievati au raspuns la un set de intrebari cu raspunsuri multiple si au completat un eseu. Rezultatele au fost validate prin intermediul a doua duzini de interviuri personale.
In afara de determinarea performantei vanzatorului in ceea ce priveste masurile de fiabilitate, studiul a descoperit ca in prezent costul aferent defectiunilor a crescut si ca o ora de nefunctionare a ajuns sa coste companiile pana la 1 milion de dolari. Respondentii au declarat ca principalele amenintari tehnologice la adresa fiabilitatii sunt securitatea, dispozitivele personale ale angajatilor si mobilitatea in general. Alti factori cheie care au afectat fiabilitatea au inclus eroarea umana, complexitatea si volumul de lucru crescut pe hardware-ul imbatranit.
Punctele importante din studiu:
Dintre toti ofertantii, IBM z Systems Enterprise a ocupat pozitia “cel mai bun din clasa sa” datorita fiabilitatii, accesibilitatii, performantei si securitatii pe toate platformele de servere. Echipamentele IBM si Lenovo s-au clasat fie pe primul fie pe cel de-al doilea loc la toate categoriile legate de fiabilitate, inclusiv virtualizarea si securitatea.
Serverele Lenovo x86 au obtinut cele mai mari ratinguri de fiabilitate dintre toate platformele concurente x86. Utilizatorii au evaluat suportul tehnic oferit de Lenovo ca fiind cel mai bun, urmat de cel al Cisco si IBM.
O mare parte dintre respondenti au declarat ca folosirea serverelor mai vechi de 3 ani-3 ani si jumatate a avut un impact negativ asupra timpului de functionare si al fiabilitatii serverelor.
Serverele HP ProLiant, hardware-ul SPARC, varianta x86 de la Oracle si sistemul Solaris OS au inregistrat pentru al 5-lea an la rand o scadere in fiabilitate. In general, fiabilitatea pe platformele Oracle a scazut usor, in principal datorita imbatranirii hardware-ului. Multi clienti hardware Oracle au preferat trecerea catre platforme rivale in detrimentul upgrade-ului platformei Oracle.
In timp ce procente mici (intre 1 si 4%) din randul utilizatorilor platformelor Cisco, Dell, IBM, Lenovo, HP, Fujitsu si Toshiba s-au declarat nemultumiti de acestea in ternemi de suport oferit,16% din clientii Oracle gasesc nesatisfacatoare relatia cu aceasta platforma.Legat de politica de preturi si de licente, nemultumirea fata de Oracle a ramas neschimbata in ultimii 3 ani.
Doar o treime din cei intervievati au spus ca volumul de munca crescut “nu a avut absolut nici un impact” asupra fiabilitatii serverelor atunci cand li s-a adresat intrebarea cu privire la impactul pe care cresterea workload-ului l-a avut asupra fiabilitatii, disponibilitatii si timpului de functionare. Doua treimi au raspuns pozitiv. In esenta, dorinta de fiabilitate a crescut. Cu alte cuvinte, asa cum e lesne de inteles, sumele pierdute in urma unei caderi a serverelor vor creste odata cu cresterea volumului de munca.Un sfert dintre participantii la studiu au declarat ca dimensiunea si complexitatea crescanda a volumului de lucru al data center-ului a avut un efect mic, dar vizibil asupra fiabilitatii.
IBM a obtinut scor foarte bun si in ceea ce priveste caderile neplanificate ale serverelor, deoarece z Systems Enterprise a depasit detasat toti ceilalti concurenti la segmentul de caderi de durata medie, doar 1% dintre respondenti raportand o perioada de intrerupere de pana la patru ore. z Systems Enterprise s-a clasat si mai bine in ce priveste caderile de lunga durata, nici un respondent nu a declarant o intrerupere de mai mult de patru ore. La aceasi categorie, Oracle a fost cotat cel mai slab, 13% din platformele sale x86 inregistrand intreruperi indelungate in ultimul an.
In ceea ce priveste durata de nefunctionare calculata in minute/ server / an, IBM a castigat din nou cu rezultatul de 96 de minute. Aceasta inseamna mai putin de un minut / server / an. Ca si sistem de operare, Linux parea sa fie mai bun decat altii, insemnand ca o dezvoltare open source ar putea fi de luat in seama. HP a fost aproape de acest rezultat cu combinatia Linux-on-Superdome, dar a cazut la coada clasamentului cu echipamentele sale ProLiant x86.
In segmentul de caderei planificate pentru bake-off, IBM a castigat din nou, zOS-ul spargand topul cu mai putin de o ora pe luna, urmat de produse ale aceleiasi companii: oferta IBM AIX, pachetul RHEL / SuSE si pachetul Lenovo Sistem x. Desi Windows s-a clasat rau, unele versiuni de Unix, Linux si Mac OS s-au clasat si mai rau. Cu 1,5 ore pe luna de cadere planificata, Debian, sistemul gratuit de operare pentru servere, a tinut coada clasamentului.
Alte puncte de interes descoperite de studiu :
O crestere a cerintei de fiabilitate -79% dintre respondenti au nevoie acum de fiabilitate de 99,99%, cresterea costurilor de downtime, care acum depasesc in medie un milion de dolari pe an, si observatia ca atat cele mai ridicate cerinte de fiabilitate, cat si cele mai mari costuri medii pe ora de downtime (9,3 milioane de dolari) se regasesc in sectorul bancar si cel financiar.
Niciunul dintre aceste rezultate nu este deosebit de surprinzator. Pe masura ce mai multa putere de calcul se indreapta spre cloud, workload-urile din data centere cresc in marime, complexitate si importanta. Aceasta schimbare se coreleaza perfect cu cresterea costurilor de nefunctionare si cu necesitatea unei fiabilitati mai mari. Este clar din aceste informatii ca IBM z Systems Enterprise, care este proiectat pentru astfel de sarcini de lucru, bate toti concurentii in ce priveste puterea de calcul a sarcinii de lucru din data center.
[…] acelasi timp, Virtus isi va continua expansiunea data centerelor din Slough, Hayes si Enfield. De indata ce lucrarile vor fi complete, compania isi va dubla […]
[…] Electric si Cisco au prezentat un data center de 12U in Andover, instalat intr-o carcasa Schneider CX, cu suruburi, […]