Modelele de mijloc aduc schimbari in Top500 supercomputere

Nu exista nou-veniti pe primele 10 locuri din Top500, dar sub primele 10 locuri actiunea se intensifica, pe masura de economisirea energiei si adoptarea GPU-urilor determina dezvoltarea supercomputerelor

 

Desi nu exista schimbari in primele 10 locuri ale Top500 supercomputere, daca privesti mai jos vei vedea cum stau lucrurile cu adevarat.

Top500.org a publicat luni cea de-a 49-a editie a topului sau bianual pentru supercomputere. Computerele chinezesti 93-petaflop Sunway TaihuLight and 33.9-petaflop Tianhe 2 s-au sflat din nou in capul clasamentului.

In urma unui upgrade, computerul elvetian Piz Daint si-a dublat performantele, ajungand la 19.6 petaflops, urcand de pe locul opt pana pe locul trei, lasand in urma alte cinci computere. Cel mai puternic computer din SUA, Titan, este acum pe locul patru.

Cam acestea au fost schimbarile din top 10. Ai putea crede ca piata computerelor a ramas pe loc. Citind mai departe, iti vei da seama cate schimbari majore exista, de fapt. Computerele din clasa medie castiga teren, devenind din ce in ce mai puternice.

Inca din noiembrie 2018, 108 computere din gama medie au intrat in top, lasand in urma computerul chinezesc contruit de Sugon in 2015, o masina de 432 de teraflops bazata pe procesoare Intel Xeon. Acest computer a ocupat locul 392 anul trecut, si a intrat in top cu un an inainte, fiind atunci pe locul 213,

Computerele din gama medie nu devin doar mai puternice, devin si mai economice.

Top500 a publicat consumul de energie pentru numai 369 de computere de pe lista. Cele mai eficiente noua computere au fost construite in acest an, 6 dintre ele in Japonia.

Cel mai economic supercomputer a fost masina japoneza Tsubame 3.0 dezvoltata de HPE. Acesta foloseste procesoare Intel Xeon combinate cu procesoare grafice Nvidia Tesla P100 si dezvolta 14.1 gigaflops/watt. Cu o performanta totala de 1.9 petaflops, acest computer a reusit sa se claseze pe locul 61.

Piz Daint este foarte aproape in ceea ce priveste eficienta. Acesta dezvolta 10.4 gigaflops/watt, si foloseste acelasi mix de Intel Xeon si Nvidia Tesla P100.

Coprocesoarele devin din ce in ce mai populare in topul supercomputerelor. 71 de sisteme din top 500 folosesc procesoare grafice Nvidia, 14 folosesc Xenon Phi, si 3 le folosesc pe ambele.

Dezvoltatorul cu cele mai multe supercomputere in Top500 este HPE, cu o cota de 28.6%, in crestere cu 0.6% fata de anul trecut. Cu toate acestea, computerele sale nu sunt cele mai puternice, insumand 16.6% din capacitatea de calcul totala din Top500.

In cazul Cray si IBM discrepanta este uriasa. Acestia au dezvoltat 11.4%, respectiv 5.4% dintre computere, dar au livrat 21.4%, respectiv 7.5% din puterea totala de calcul.

Ca sa intelegeti mai bine aceste cifre, ganditi-va ca 12.5% din puterea de calcul insumata in Top 500 este livrata doar de primul loc, Sunway TaihuLight, computer dezvoltat de Centrul National de Cercetare a Tehnologiei din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here