Supercomputerul Nvidia va fi disponibil incepand cu al treilea trimestru al anului viitor la pretul de 149.000 de dolari
Nu vei fi nevoit sa cumperi patru sute de servere daca ai un singur supercomputer Nvidia DGX-1 cu procesor grafic Volta la indemana.
Supercomputerul Nvidia DGX-1, care arata ca un rack de servere obisnuit, datoreaza cea mai mare parte a puterii de calcul procesoarelor grafice Tesla V100.
Placa video, bazata pe noua arhitectura Volta, a fost prezentata pentru prima oara miercuri, la GPU Technology Conference in San Jose, Calif.
“Nu necesita asamblare. Pentru a incepe sa lucrezi este suficient sa il scoti din cutie si sa il conectezi.”, a afirmat CEO-ul Nvidia Jen-Hsun Huang.
Supercomputerul Nvidia DGX-1 cu procesor grafic V100 este scump. Pretul este de 149.000 de dolari, mai mult decat economiile de o viata ale multor oameni, insa Huang incurajeaza oamenii sa il comande, spunand ca va fi livrat abia in al treilea trimestru al anului viitor.
Noul DGX-1 are 40.960 de nuclee Cuda, despre care Nvidia spune ca inglobeaza puterea a 800 de procesoare. Acesta inlocuieste versiunea veche de DGX-1, care avea puterea a 250 de servere, potrivit Nvidia.
Nvidia afirma ca sistemul vine cu 960 de teraflops cu performanta half-precision – floating point de 16 biti, ceea ce inseamna un nivel mai scazut de single-precision, cu performanta dubla. Cifrele exacte nu sunt disponibile, dar performanta half-precision este considerata importanta pentru sarcinile de invatare a masinilor.
Pe langa procesorul grafic, avem si doua procesoare Intel Xeon E5-2698 v4s cu 20 de nuclee, care functioneaza la frecvente de 2.2 GHz. Computerul are patru hard-uri SSD de 1.92 TB, iar sistemul de operare este Linux Ubuntu.
Sistemul consuma 3200 de wati, asa ca nu il tine pornit non-stop, daca nu vrei sa te trezesti cu o factura uriasa la curent.
Acest sistem nu este pentru gameri. DGX-1 cu Tesla V100 este prea scump pentru a fi folosit ca sistem de gaming. Acesta este gandit pentru a fi folosit la invatarea automatizata.
Procesoarele grafice sunt folosite, deja, pentru invatarea masinilor in data centere, iar supercomputerul Nvidia este dovada ca procesoarele grafice pot face aplicatiile precum recunoasterea imaginilor si procesarea limbajului natural o realitate.
Huang spune ca procesoarele centrale nu dezvolta suficienta putere de calcul pentru inteligenta artificiala, insa aici intervin procesoarele grafice.
GPU-ul Tesla V100 este de cinci ori mai rapid decat arhitectura Pascal disponibila in acest moment, a spus Huang. Acesta va folosi tehnologii noi, precum NVLing 2.0, o noua conexiune cu latime de banda de 300 GBps. Procesorul grafic are mai mult de 21 de miliarde de tranzistori si 5210 de nuclee, dar si 900 de GBps de memorie HBM2.
Nvidia a inclus, de asemenea, un nucleu Tensor de tip cub, care va lucru cu nucleele clasice de procesare pentru a imbunatati invatarea automatizata. Nvidia s-a concentrat pe nuclee structurale pentru a mari viteza multiplicarilor de tip matrice si pentru a alinia calculele floating-pint, care se afla la baza invatarii automatizate.
Huang se lauda ca GPU-ul ofera 120 de teraflops dedicati invatarii automate, desi acest lucru este greu de verificat. Nu exista deocamdata standarde de masurare pentru invatarea masinilor, si nici pentru aplicatiile care deriva din aceasta, cu toate ca Google lucreaza la dezvoltarea lor.
Supercomputerul lucreaza cu mai multe arhitecturi de inalta performanta, precum CUDA, Tensor si Caffe2.
Nvidia a anuntat, de asemenea, si DGX Station, care este o versiune mai mica a DGX-1. Acesta arata mai mult ca un computer obisnuit, si are patru procesoare grafice Tesla V100, de doua ori mai putine decat DGX-1. Pretul DGX Station este de 69.000 de dolari, si va fi, de asemenea, disponibil incepand cu al treilea trimestru al anului urmator.
Nvidia nu a spus inca daca produsele vor fi disponibile la nivel global.