Furnizorii majori de cloud intra pe piata din Indonezia. Ce inseamna acest lucru pentru dezvoltarea infrastructurii locale?
Indonezia nu este doar a patra cea mai populata tara din lume, este si cea mai mare putere economica din Asia de Sud-Est. Gigantii care furnizeaza servicii de cloud se inghesuie sa intre pe aceasta piata, cel putin judecand dupa anunturile facute de Google Cloud si de Amazon Web Services. Furnizorul chinez Alibaba Cloud este cu un pas inainte, lansand acum doua saptamani cel de-al doilea data center in Indonezia.
Care explicatia pentru interesul brusc privind aceasta piata?
Gigantii industriei se alatura
Furnizorii de cloud publici s-au dezvoltat din ce in ce mai mult la nivel mondial, si isi intorc acum atentia catre regiunile strategice, a explicat Glen Duncan, director de cercetare la IDC. Indonezia este o astfel de piata, cu un guvern care sustine afacerile, cu o populatie mare, si cu o dezvoltare economica rapida.
“Efectul va fi o mai buna eficienta si latenta a serviciilor de cloud publice. Va deschide, de asemenea, granitele pentru oportunitati de afaceri digitale”, a mai spus acesta.
Intrarea pe piata a unor noi furnizori de cloud, in special a celor de nivel mondial care vin la pachet cu tehnologii si infrastructura bine puse la punct, este excelenta pentru afacerile locale, potrivit lui Frenky Tjioe, VP si sef al securitatii la una dintre cele mai mari companii de comert online din Asia de Sud-Est.
Tjioe nu se referee doar la cost, pe care nu il considera atat de important pentru afaceri, ci si la latenta retelei din regiune. El a notat ca latenta este influetata de un numar mare de factori, de la configuratia routerului, pana la disponibilitatea fizica a retelei. “Daca afacerile cumpara servicii de la companiile internationale, care acopera regiuni semnificative, latenta va fi mai buna. Competitia ii va determina pe furnizorii locali sa isi imbunatateasca serviciile.”
In noiembrie, reprezentantii operatorilor de infrastructura digitala din Indonezia au protestat in urma unei propuneri de a reforma legile Sistemului Electronic si de Tranzactii. In timp ce atentia a fost concentrata in jurul sectorului de servicii financiare, noile legi au consecinte dure pentru afacerile de stocare a datelor din Indonezia. Despre ce a fost vorba?
In loc sa trateze toate tipurile de date in acelasi fel, propunerea imparte datele in categorii diferite. Astfel, datele mai putin critice ar putea fi stocate in afara tarii. Operatorii din Indonezia au declarat in cadrul unei conferinte de presa ca acest gen de relaxare a legilor privind stocarea de date ar putea avea consecinte asupra industriri locale.
Cand a fost intrebat despre aceasta situatie, Tjioe a spus ca el vede aceste modificari de lege ca pe o dezvoltare pozitiva, care incearca incearca sa deschida si sa imbunatateasca piata de date. “Acestea sunt vesti bune pentru client. Modificarea legilor este o veste buna. Iar legat de companiile internationale care au servere peste tot in lume, cum ar fi posibil ca aceste companii sa isi mute toate serverele in Indonezia? ”
Doua puncte de vedere
“Noua legislatie prevede si masuri de protectie pentru industria locala a data centerelor. Companiile globale care doresc sa opereze pe piata din Indonezia trebuie fie sa isi construiasca propriile data centere, fie sa achizitioneze servicii de la un operator local” , a afirmat Duncan.
“Modificarile propuse schimba accentul de pe locatia datelor pe clasificarea acestora. Datele clasificate ca fiind importante, precum datele personale, informatiile financiare si de sanatate, vor fi stocate in continuare in interiorul tarii. Insa datele mai putin importante ar putea fi stocate in afara granitelor.”
Duncan a atras atentia asupra unei potentiale probleme care va urma acestor modificari: “Se ridica intrebarea: ce date sunt importante sau strategice si ce date nu sunt? Nu va fi usor sa raspundem la aceasta intrebare.”
Potrivit lui Alvin Siagian, consultant IT la NTT Indonezia, principala problema este ritmul accelerat in care au fost facute aceste modificari. In conferinta de presa mentionata anterior s-a cerut o evaluare detaliata a situatiei, precum si un framerok potrivit pentru implementare si aplicare.
In loc sa agite apele, Siagian sustine ca guvernul ar trebui sa se vina cu initiative pentru dezvoltarea industriei data centerelor locale. El a sugerat modelul aplicat de Singapore, o tara care a devenit o regiune importanta in aceasta industrie datorita initiativelor guvernamentale.
“Cred ca guvernul ar putea sa procedeze si altfel decat sa forteze afacerile sa adere la noul regulament. Singapore a oferit reduceri de taxe si beneficii diverse pentru a atrage numele mari. La fel ar trebui sa facem si noi.”
Pentru moment, drumul catre dezvoltare pare clar. Introducerea unor noi reglementari pentru sectorul financiar, mai exact pentru stocarea datelor de catre banci, a crescut mult cererea pe piata data centerelor.
“Industria data centerelor este pregatita pentru dezvoltare. Nu doar ca tara se afla pe lista furnizorilor publici globali de cloud, dar exista si numerosi furnizori locali. Maturizarea economiei s-a aliniat cu o serie de oportunitati”, a mai declarant Siagian.