Fujitsu stiri hardware stiri servere stiri it

Gigantul Fujitsu construieste un supercomputer pentru Universitatea din Tokyo.

Masina va livra pana la 6.6 petaflops, si ar trebui sa devina operationala in iulie 2019

Noul sistem, numit Oakbridge-CK, va livra o performanta maxima de 6.6 petaflops, cu ajutorul a 1368 de servere Fujitsu Primergy alimentate de procesoare Intel Xeon SP.
6.6 petaflops de putere

In Sistemul International de Unitati, peta este prefixul care indica un cvadrilion, asa ca masina va fi capabila de 6.6 cvadrilioane de operatiuni pe secunda.

Fujitsu are o experienta indelungata in livrarea supercomputerelor. In 2017 compania a construit cel mai rapid supercomputer din Japonia, capabil sa atinga 37 de petaflops. Chiar si in ziua de azi, sistemul ABCI ramane pe locul 7 in topul celor mai rapide masini.

Recent, Fujitsu a construit si un sistem pe 4 petaflops pentru Universitatea Hokkaido din Japonia.

Centrul de Computere de la Universitatea din Tokyo a fost infiintat in 1965, cu scopul de a le permite cercetatorilor din Japonia accesul la resursele de calcul. Centrul de Tehnologie Informationala a folosit supercomputerele pentru a progresa in domenii precum stiinta si ingineria.

Potrivit universitatii, Oakbridge-CX va fi folosit la probele practice gandite in scopul constructiei de platforme pentru utilizarea datelor, telul fiind atingerea Society 5.0, un model care are in centru omul si care furnizeaza dezvoltare economica, dar si un sistem de rezolvare a problemelor sociale cu ajutorul fuziunii dintre spatiile virtuale si cele fizice.

6.6 petaflops inseamna multa putere de calcul, desi, in comparatie cu alte supercomputere din lume, lasa de dorit. Departamentul de Energie al IBM a lansat anul trecut Summit, cel mai rapid supercomputer din America, cu o capacitate maxima de 200 de petaflops, adica 200.000 de triliarde de calcule pe secunda.

Preluat de pe Data Center Dynamics

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here