neoverse ce este data center ce este server

Neoverse va ajunge la 128 de nuclee pe procesor
Dupa lansarea in octombrie a brand-ului Neoverse “cloud-to-edge”, proiectantul de semiconductori Arm a prezentat primele produse bazate pe noua arhitectura, N1 si E1.

Spre deosebire de rivalii sai, AMD si Intel, Arm nu produce propriile procesoare. Compania licentiaza proiectele pe care clientii acestora le folosesc adaugand elemente precum memoria, stocarea, si controlerele PCI1.

Primele produse bazate pe N1 si E1 vor aparea catre finalul acestui an.

Compania britanica Arm, care este detinuta de gigantul japonez SoftBank, crede ca in perioada urmatoare vor ajunge sa existe peste un triliard de dispozitive inteligente in lume, si spera ca majoritatea acestora vor necesita o forma de procesor Arm.

Anul trecut, partenerii ARM au livrat in jur de 130 de milioane de chip-uri Arm.

“Toate aceste dispozitive inteligente sugereaza ca modelele de consum de date se vor schimba drastic in urmatorii ani, de la modul in care informatia va fi stocata, si pana la procesarea si administrarea acesteia”, a scris Drew Henry, vicepresedinte al unitatii de infrastructura a afacerilor de la Arm, intr-o postare pe blog.

“Ne mutam de la un model de Internet care distribuie video, la unul care consuma, administreaza si proceseaza informatia marginala.

Cand iei in considerare toti acesti factori, precum si Legea lui Moore, zilele in care un singur model era suficient sunt aproape de sfarsit. Intram intr-o noua era, o era care este condusa de diversitatea tehnicilor de calcul, si care necesita arhitecturi flexibile, capabile sa se adapteze unor nevoi specifice.”

N1 are in plan sa acopere o parte din nevoia de diversitate pentru tehnicile de calcul. “Mergand dincolo de performanta de calcul, platforma Neoverse N1 a fost construita de la zero, bazandu-se pe o clasa de infrastructura care include virtualizarea serverelor, suport RAS, management al puterii si al performantei, si un sistem de intocmire a profilelor in functie de nivel”, a declarat Henry.

“Platforma include si o interconectare coerenta, o eficienta de top a puterii, si un design compact, permitand scalarea de la 4 pana la 128 de nuclee. ”

Platforma Neoverse N1 este prima proiectata sa utilizeze nucleele Ares 7nm, de la care se asteapta o imbunatatire a performantei de 60% fata de generatia anterioara, 16nm Cortex-A72 Cosmos. Ares 7nm promite si o eficientizare a puterii mai mare cu 30 de procente, dar si o dublare a performantei pe cloud.

Procesorul Graviton al Amazon Web Services, anuntat anul trecut, va fi bazat pe arhitectura Cosmos.

Intr-o alta postare pe blog, Henry a spus ca procesoarele bazate pe N1 vor fi “livrate catre cloud-ul public drept o arhitectura alternativa pentru nodurile principale de calcul, furnizand un TCO mai mic pentru operatorii de data centere si pentru instalarile marginale de cloud, oferind in acelasi timp si o diversitate de proiectare mai mare.”

“Noua arhitectura va fi integrata si in retelele avansate, in stocare si in procesarea securitatii. Neoverse N1 va fi folosit in instalarile marginale de calcul, si va fi furnizat de operatorii de retea, incepand cu nodurile marginale cu 8 nuclee.”

In timp ce N1 se concentreaza pe tehnicile de calcul de baza, fie marginale, fie in interiorul unui data center, E1 are un alt scop. “Platforma Neoverse E1 a fost proiectata oentru a permite tranzitia de la 4G la 5G”, a mai scris Henry.

“Cu un design inteligent, gandit pentru o eficienta mai buna a datelor, Neoverse E1 are o performanta de 2.7 ori mai buna si este de 2.4 ori mai eficienta decat generatia anterioara.”

“Ambele proiecte au fost discutate cu anumiti clienti”, a declarat compania. Incercarile Arm din trecut de a se impune pe piata serverelor au fost dificile, cu numeroasele probleme aparute la Broadcom Vulkan, Qualcomm Centriq, and AMD Seattle.

Este important de mentionat ca tehnologia Vulkan a fost vanduta catre Cavium, chip-ul fiind folosit in procesorul ThunderX2, in timp ce decizia Qualcom de a renunta la Centriq a fost cauzata, in principal, de nevoia de a reduce costurile in incercarea de a neutraliza o preluare ostila din partea Broadcom.

Intrebat fiind despre aceia care s-au indoit de serverele Arm in urma acestor esecuri, Eric Van Hensbergen a declarat: “Este adevarat. Am parcurs un drum lung, dar sunt de parere ca lucrurile bune se fac in timp. Chiar si in domeniul mobil lucrurile s-au miscat greu. Este nevoie de rabdare.”

Acesta a mai adaugat: “Unul dintre partenerii nostri vorbea despre cum planuieste sa intre pe piata serverelor, a spus ca primul chip nu va merge, al doilea va functiona dar nu va fi pe masura asteptarilor, si abia cel de-al treilea va fi cum trebuie. Aceasta este o atitudine foarte matura, insa multi clienti merg pe premisa ca vor investi toate resursele in primul, si acesta va fi perfect. Aceasta atitudine este specifica mai ales startup-urilor. Este greu de lucrat intr-o piata atat de matura precum infrastructura.”

ThunderX2 este din ce in ce mai adoptat in HPC, acesta fiind folosit inclusiv in primul supercomputer ARM care va fi listat in Top 500. Gigantii precum AWS au inceput sa foloseasca procesoarele Arm, A64FX al Fujitsu, bazat pe aceasta arhitectura, este deja in productie, iar noile N1 si E1 erau urmatorul pas.

 

Articol preluat de pe Data Center Dynamics

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here