Cercetatorii de la IHS Markit au dezvaluit ca produsele pentru data centere bazate pe proiectele celor de la Open Compute Project (OCP), o initiativa software si hardware open-source lansata de Facebook in 2011, au generat venituri de cel putin 2.56 miliarde de dolari in 2018.
Studiul, care a fost sponsorizat de Fundatia Open Compute Project, a descoperit ca cele mai multe vanzari OCP au implicat echipamente pentru servere, retelistica si stocare.
Aceasta suma nu include cei mai mari utilizatori OpenStack, membri fundatiei, precum Facebook, Goldman Sachs, Intel, Microsoft si Rackspace.
“Suntem determinati sa continuam sa imbunatatim intregul ecosistem pentru a sustine cresterea viitoare”, a declarat Rocky Bullock, CEO al OCP.
OCP a fost infiintat in 2011, cand Facebook a regandit data centerul sau din Prineville, Oregon. Dupa ce facilitatea a fost gata, compania a decis sa impartaseasca proiectele componentelor infrastructurii standardizate, precum noduri de calcul, memorie pentru servere, echipamente de retelistica si chiar rack-uri specializate.
Open Compute are doua scopuri, misca piata catre o noua directie, concentrata pe nevoile operatorilor de data centere mari, in timp ce reduce costurile echipamentelor specifice achizitionate si utilizate de Facebook.
Din 2011 pana acum, organizatia non-profit a atras mai mult de 200 de companii, inclusiv Cisco, HPE, Huawei, IBM, Lenovo, Nvidia, Rittal, si Schneider Electric.
OCP a fost de cateva ori criticata pentru ca nu a reusit sa aiba un impact serios asupra infrastructurii din piata. Desi echipamentele Open Compute pot fi achizitionate, facilitatile care pot suporta rack-urile de 21″ sunt putine si la mare distanta una de cealalta.
Studiul condus de IHS Markit are ca scop combaterea acestor critici, si sugereaza ca OCP s-a bucurat de o crestere constanta in popularitate, iar piata totala pentru acest tip de infrastructura este in crestere.
Compania de cercetare a condus interviuri cu membri, dar si cu furnizorii de echipamente si servicii ai OCP, si a analizat datele de piata existente. Potrivit descoperirilor acesteia, veniturile din vanzarile produselor bazate pe Open Compute, in afara celor realizate de membri, au ajuns in anul 2017 la 1.16 miliarde de dolari.
Anul trecut, acest numar a fost de peste doua ori mai mare, si anume 2.56 miliarde de dolari.
Acest lucru inseamna ca echipamentele OCP au acaparat aproape un procent din piata totala pentru produse precum serverele, spatiile de stocare, echipamentele de retelistica, rack-urile si PDU-urile.
IHS Markit a adaugat si ca piata pentru pentru produse OCP, din nou, cu exceptia membrilor fundatiei, ar putea depasi pana in 2022 valoarea de 10 miliarde de dolari.
Compania a mai prezis ca pana in 2021, echipamentele OCP vor fi folosite in telecomunicatii mai mult decat in data centere, ceea ce va crea o cerere pentru produse noi, precum hardware-ul pentru turnurile de semnal mobil. OCP lucreaza, deja, la astfel de produse, ca parte a proiectului Telco.
“Ecosistemul de piata pentru echipamentele OCP continua sa se maturizeze, si devine mai divers pentru a putea servi mai multor nevoi si pentru a permite mai multor companii consumatoare sa ia parte la acesta”, a spus Cliff Grossner, director executiv de cercetare la IHS Markit.
“O diferenta notabila intre studiul de anul acesta si cel de anul trecut este schimbarea de la achizitia directa din fabrici, catre o achizitie locala, care ofera suport, pe masura ce alte segmente de piata s-au alaturat.”
Rezultatele integrale ale studiului vor fi publicate la Summit-ul Global OCP, care va avea loc in martie, in San Jose, California.
Preluat de pe Data Center Dynamics