La Summit-ul OCP 2019, una dintre marile vedete a fost switch-ul de la Facebook. Intitulat Minipack, acesta este un switch modular, la a carui concepere Facebook a lucrat impreuna cu Edgecore Networks (o divizie a Accton) si cu Cumului Networks, pentru a accesa noi piete. Anul trecut, compania prezenta inventia sa numita Facebook Fabric Agregator la Summit-ul OCP 2018. Pe masura ce Facebook isi extindea amprenta in domeniul data center-elor, si se confrunta cu o crestere de retea, compania avea nevoie de switch-uri de densitate mai mare si de retele la scara larga. Acum, Facebook a intalnit o alta provocare, si anume disponibilitatea componentelor precum transmitatorul optic, lucru pe care urmareste sa il depaseasca cu ajutorul produsului Minipack.
Switch-ul Facebook Minipack este un switch modular care se incadreaza in trend-ul inovat de restul industriei cu ani in urma. Acesta se bazeaza ca design pe switch-ul celor de la Broadcom – StrataXGS Tomahawk 3. Tomahawk 3 este, probabil cel mai folosit chip comercial pentru switch-uri, cu o viteza de 12.8 Tbps.
De-a lungul partii din fata a Minipack-ului se afla opt slot-uri pentru porturile modulelor de interfata ( PIM ). Optiunile la data lansarii legate de PIM-uri pentru Minipack-ul Edgecore sunt PIM-16Q, cu porturi 16x100G QSFP28, si PIM-4DD, cu porturi 4x400G QSFP-DD. Varianta cu opt module PIM-16Q, dezvolta 128x100GbE, iar cea cu opt module PIM4-DD, dezvolta 32x400GbE.
Aranjat intr-un factor de forma 4U, Minipack-ul permite Facebook sa foloseasca mai putin spatiu decat platformele predecesoare. Folosirea unui singur switch de capacitate mai mare inseamna, de asemenea, ca Facebook poate reduce numarul de switch-uri ASIC aflate in productie. Un beneficiu direct este consumul redus de energie si o topologie de retea mai liniara.
La prima vedere, design-ul Minipack-ului este interesant, si, ca si celelalte PIM-uri prezentate la summit, acesta are module PIM-16W si 16x100GbE PIM. Celalalt tip de modul prezentat de Facebook a fost modulul Minipack pentru controlul switch-ului. Acesta are un design Broadcom-DE, si are doua SODIMM-uri DDR 4 si pana la doua SSD-uri M.2. Modulul de control are ca si consum estimat undeva la 47W .
Aceste module sunt conectate la un conector dens, care permite o circulatie buna a aerului prin sasiul 4U al Minipack-ului. In spatele PIM-urilor, se poate observa un heatsink imens, conectat prin tevi la un difuzor de caldura si mai mare. Acesta este un cooler de-a dreptul masiv, si din moment ce este intr-un sasiu 4U, este cu mult mai mare decat cooler-ele de CPU pe care le cunoastem.
Circularea aerului in interiorul sasiului este asigurata de opt module de ventilatie standard marca Facebook, iar energia necesara este asigurata de patru surse de curent.
Per total, aceasta solutie este in mod considerabil mai compacta decat Backpack-ul. Ar trebui sa foloseasca si mai putin curent, si ar trebui sa coste cu mult mai putin, de asemenea.
Una dintre aspiratiile Facebook in ceea ce priveste partea de networking este sa ofere switch-urile sale altor companii. De aceea, Facebook a incheiat un parteneriat cu Edgecore – care a ajutat la conceperea Minipack-ului- si cu Cumulus Networks, pentru a duce roadele muncii lor catre alte organizatii. Cumulus Linux este unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul soft-urilor de retelistica, avand suport in mai multe industrii, si peste 100 de switch-uri implementate.
Co-fondatorul Cumulus, JR Rivers a declarat faptul ca portarea sistemului Cumulus catre noua platforma nu a fost un proces dificil, deoarece Cumulus lucreaza des cu Edgecore, asa ca tranzitia a fost una usoara, odata ce suportul ASIC a fost definitivat.
Preluat de pe Server the Home
[…] aceasta saptamana, ca si parte a unei intelegeri cu ACLU, Facebook a acceptat sa isi revizuiasca sistemele de anunturi, pentru a preintampina discriminarea in […]