Aurora, primul supercomputer exascale american, va fi perfectat de Intel, in colaborare cu subcontractorul Cray, pentru Departamentului pentru Energie al Laboratorului National Argonne, si va costa mai mult de 500 de milioane de dolari.
Nu se poate spune cu exactitate daca Aurora va fi primul supercomputer exascale din lume capabil de cel putin un exaflop sau un quintilion ( un miliard de miliarde ) de calculatii pe secunda, pentru ca acest lucru depinde de cand anume va fi lansat in 2021, si daca celelalte natiuni se vor mentine in cursa pentru acest lucru – China isi doreste o lansare a unui supercomputer similar pentru 2020-2021, Japonia spera pentru 2021, iar Uniunea Europeana si-a anuntat termenul de lansare pentru 2022-2023. Insa toate aceste termene sunt pasibile de intarzieri.
Intarzierile sunt, de fapt, motivul pentru care sistemul va exista. O versiune precedenta a Aurorei, capabila de “doar” 180 de petaflopi, bazata pe chip-uri Xeon Phi, s-a dorit a fi lansata in 2018. Dupa numeroase intarzieri, si anularea chip-ului Xeon Phi, si dorindu-se o accelerare a cursei pentru lansarea primului sistem exascale, lansarea Aurora a fost impinsa pentru 2021, insa cerintele sale de performanta au fost extinse semnificativ.
In loc de Xeon Phi, sistemul va beneficia de doua noi chip-uri – o versiune imbunatatita, ce urmeaza sa apara a chip-ului Xeon Scalable Processor, si chip-ul numit Xe de la Intel, care se crede ca va fi si brand-ul pentru linia de GPU-uri a Intel, care urmeaza a fi lansata.
Managerul General al grupului pentru intreprinderi si guvern dar si vicepresedintele Intel, Rajeeb Hazra, a declarat ” Urmarim crearea unuei noi arhitecturi de computer care va facilita tintirea workload-urilor, si pe care o numim arhitectura Intel Xe. Aceasta inseamna o cale pentru a adauga optimizarea workload-urilor pentru a veni in intampinarea varietatii si diversitatii cererilor de calculatie.”
Aurora va beneficia si de memoria persistenta Optane DC de la Intel si de instantarea OneAPI, conectate de Slingshot de la Cray, si 200 de cabinete Shasta – intalnite, de asemenea la supercomputerul Perlmutter.
Peter Ungaro, presedintele si CEO-ul Cray, compania care detine parti in valoare de mai mult de 100 de milioane de dolari din contract, declara : “Cray este onorata de parteneriatul cu Intel pentru construirea si livrarea a ceea ce este primul supercomputer exascale catre Argonne. Aceasta este o afirmare a design-ului felxibil al Shasta si a capabilitatilor de sitem si software, dar si a interconectarii noastre, Slingshot, care vor reprezenta fundatia pentru viitoarele workload-uri stiintifice la scara extrema a celor de la Argonne”.
Reprezentantul Argonne, Rick Stevens a afirmat : “Suntem de parere ca simularea de date si invatarea masinariilor vor fi tintele unui astfel de sistem. Platforma este gandita sa preia cele mai mari probleme legate de inferenta si invatarea inteligentei artificiale.”
CEO-ul Intel, Bob Swan, a adaugat : “Convergenta IA si a calculatiilor de inalta performanta aduc o oportunitate imensa pentru a rezolva unele dintre cele mai mari provocari ale lumii, si un catalizator impotant pentru oportunitati economice.”
Preluat de pe Data Center Dynamics