Detaliile IPO-ului Uber dezvalui planurile companiei pentru datacentere

Documentele publicate inainte de debutul Uber pe piata de capital ofera unele informatii despre costurile centrelor de date ale companiei.

 

Compania de transport urmareste un model hibrid si model de colocare care ii permite sa scaleze rapid in intreaga lume, numindu-l “strategia trepiedului”.

 

“Folosim o combinatie de servicii de cloud computingde la  terte parti si centre de date co-locate in Statele Unite si in strainatate”, spun notele SEC. “Nu controlam functionarea fizica a niciunuia dintre centrele de date co-localizate pe care le folosim sau operatiunile furnizorilor de servicii terte.”

 

Desi nu a fost dezvaluit in procesul de depunere, purtatorul de cuvant al companiei Uber a confirmat separat ca firma utilizeaza atat platforma Google Cloud Platform, cat si serviciile Amazon Web Services, cu aproximativ 58 milioane USD cheltuite in utilizarea Google Maps timp de doi ani. Implementarile sale de colocare au fost detaliate de seful Uber Compute, Dean Nelson, care, la evenimentul de la DCD> Londra de anul trecut, a explicat ca firma intentioneaza sa obtina inchirieri de centre de date cu o capacitate de 576 de rack-uri si 5MW.

 

“Fiecare server are o retea de 25Gbit”, a spus Nelson. 16 rafturi constituie un pod. Avem 30 de pod-uri, ceea ce insumeaza 480 de dulapuri. ”

 

Cele 480 de dulapuri merg mai departe, cu 32 rack-uri pentru retea si 64 rack-uri pentru alte nevoi, “pentru ca nu stim niciodata ce se va intampla”, conducand la un total de 576 rack-uri. Compania utilizeaza patru tipuri de rack: compute, baze de date, stocare (depozitare cu straturi calde si reci) si unitati de procesare grafica pentru invatarea in masina.

 

Documentele continua, observand riscurile inerente ale centrelor de date si adauga ca “sistemele noastre nu ofera o redundanta completa a stocarii sau procesarii datelor si, prin urmare, aparitia oricarei astfel de probleme neprevazute poate duce la incapacitatea noastra de a servi de date in mod fiabil sau de a ne solicita sa migram datele noastre fie la un nou centru de date la fata locului, fie la un serviciu de cloud computing, care ar putea fi consumatoare de timp si costisitoare si ar putea duce la pierderea de date “.

 

Acesta este un lucru care s-a intamplat: “De exemplu, ca urmare a unei erori cu una dintre versiunile de intretinere de rutina din februarie 2018, am avut o intrerupere pe platforma noastra timp de 28 de minute, rezultand in inabilitatea pentru soferi, consumatori, restaurante, expeditori si transportatori de a nu se putea conecta la platforma noastra in marile orase, inclusiv Las Vegas, Atlanta, New York si Washington DC ”

 

Detalii despre cheltuielile centrului de date ale companiei: “Cheltuielile cu chiriile pentru birouri si centre de date au fost de 110 milioane dolari, 194 milioane dolari si 221 milioane dolari pentru anii incheiati la 31 decembrie 2016, 2017 si, respectiv, 2018”.

 

Depunerea arata ca Uber a cheltuit cu 75 de milioane de dolari mai mult pe echipament de centre de date in 2018 decat in ​​2017 si cu 87 de milioane mai mult in 2017 decat in ​​2016 – desi cheltuielile totale nu sunt cunoscute.

 

In alta parte, aflam ca iesirea lui Uber din China costa si ea: “Anumite active ale centrelor de date nu au fost vandute lui Didi, ci mai degraba unei alte terte parti, dupa ce au fost folosite timp de patru luni pentru a sprijini operatiunile Uber China “.

 

In total, compania a pierdut aproximativ 8 miliarde de dolari pe parcursul operatiunilor sale, insa a acumulat aproximativ 91 milioane de utilizatori la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here