Ati auzit vreodata termenii, prabusirea capului sau frecare mecanica? Ati patit vreodata vreuna dintre ele? Acesti termeni sunt doar doua dintre evenimentele nefericite asociate discurilor mecanice. Ce se intampla daca discurile nu s-au rotit? Daca ar exista o modalitate de a crea un spatiu de stocare reinscriptibil, in asa fel incat sa nu existe platouri, nici axe si nici capete? Aveti un disc solid fara parti in miscare. SSD-urile sunt cele mai cautate de catre furnizorii de servere, furnizorii SAN si producatorii de aparate. De ce? Nu pentru ca sunt ieftine – nu sunt. SSD-urile au mai multe avantaje fata de discurile traditionale mecanice . Iata 10 dintre cele mai frecvent mentionate avantaje ale SSD-urilor fata de discurile mecanice.

1. Speranta de viata
Este posibil ca SSD-urile sa fie scumpe, dar merita pretul atunci cand luati in considerare avantajele acestora.
Unitatile mecanice au o speranta medie de viata de trei pana la cinci ani. Majoritatea crapa inainte de sfarsitul inferior al mediei, in timp ce doar cateva trec dincolo de capatul superior al mediei. La trei ani, ar trebui sa luati in serios o reimprospatare. Alternativ, SSD-urile au sperante de viata care ajung la decenii, desi increderea in cererile de asteptare de la 1 la 2 milioane de ore SSD pare la fel de ridicola ca si creantele celor 500.000 de ore ale producatorilor de mecanica. Asteptati-va ca SSD-urile dvs sa dureze de doua-trei ori mai mult decat drive-urile mecanice.

2. Performanta
Deoarece SSD-urile nu au componente in miscare, timpul lor de acces si de cautare este de multe ori mai rapid decat cel al omologilor lor mecanici. Unitatile mecanice au viteze mari de declansare, insa vitezele lor sustinute nu sunt impresionante de standardele SSD. Cu toate acestea, performanta de scriere nu difera semnificativ intre cele doua tehnologii . Prin urmare, citirea si accesarea incarcarilor de lucru performante vor beneficia de SSD-uri, in timp ce volumele de lucru care au intensitate de scriere mare s-ar descurca si cu discuri standard care sunt mai putin costisitoare.

3. Dimensiunea fizica
De obicei, vedeti discuri standard in formate de 3,5 inch sau 2,5 inch, dar SSD-urile iau un mic factor de doi pasi, cu discuri de 1,0 inch si 1,8 inch. Aceste dimensiuni mai mici permit producatorilor sa construiasca aparate mai mici, sisteme mobile si lame care ocupa foarte putin spatiu. Avand in vedere ca spatiul in rack este scump, este un lucru foarte bun.

4. Rezistenta la socuri
SSD-urile sunt o alegere buna pentru sistemele mobile datorita rezistentei lor la stropire, lovituri si forte G.
Astfel de forte nu actioneaza adesea pe centrele de date standard pentru beton si otel, ci despre centrele mobile – centrele mobile de date, cum ar fi cele folosite de fortele militare de la sol, la bordul navelor, in aeronave sau in salile comerciale?
Miscarea poate avea efecte devastatoare asupra mecanismelor mecanice, in special in timpul evenimentelor de scriere.
SSD-urile, din nou fara parti in miscare, nu sunt afectate de mobilitate si sunt potrivite pentru astfel de abuzuri fizice. SSD-urile pot rezista pana la 1500 g in timpul functionarii sau de 25 de ori mai mari decat cele ale unei unitati standard.

5. Rata de nerespectare
Orice dispozitiv mecanic sau electric poate si va esua, dar sansele dvs. sunt mai mari pentru esec atunci cand aceste componente sunt in miscare.
Discurile mecanice nu sunt deosebit de robuste si pot esua oricand, dupa cum a afirmat o data reprezentantul unui producator:
“Oricand intre 15 secunde si 10 ani”.
In timp ce SSD-urile nu au atins nivelul de adoptare a mecanismelor mecanice, producatorii estimeaza rate foarte scazute de esec comparativ cu tehnologia standard.

6. Protectia impotriva pierderilor de energie
SSD din clasa enterprise se bazeaza pe circuitele de intrerupere a alimentarii pentru a monitoriza modificarile de tensiune.
Daca tensiunea scade sub prag, un circuit secundar de sustinere a tensiunii asigura ca unitatea are o putere suficienta pentru a salva orice scriere in asteptare pe disc.
Un supercapacitor, o banca discreta de condensatori sau o baterie actioneaza ca acest circuit secundar de sustinere a tensiunii.

7. Consumul de energie
SSD-urile consuma foarte putina putere. Chiar si la un sprint complet, SSD-urile consuma aproximativ trei wati sau mai putin comparativ cu sase sau mai multi wati de catre discurile standard. Cu toate acestea, cel mai impresionant este consumul de energie al unitatilor silentioase. SSD-urile sug de la 0,05 Watts la 1,3 Watts, in timp ce omologii lor mecanici se scufunda la o rata de 4 sau mai mult. Veti plati mai mult pentru un SSD, dar reducerea costurilor pe termen lung ar putea compensa socul initial .

8. Disiparea caldurii
Toata lumea stie ca caldura ucide performanta electronica. De aceea, centrele de date trebuie sa ramana la temperaturile atinse. SSD-urile reduc in mod semnificativ disiparea caldurii in comparatie cu discurile mecanice.
Mai putine pierderi de caldura inseamna conditii de racire mai mici, ceea ce inseamna, la randul lor, reducerea costurilor.
Mai putina caldura pentru a va indeparta de la dispozitive electronice sensibile inseamna, de asemenea, ca dimensiunile ventilatorului sistemului se pot micsora odata cu consumul de energie.
Actionarile mecanice sunt responsabile pentru mai mult de 70% din caldura generata de un sistem. Fara acestea, ati putea realiza economii considerabile si hardware durabil.
9. Abilitatea de a face Hot Swap
S-ar putea sa nu va surprinda sa stiti ca SSD-urile au capacitate de conectare si decuplare in timp ce merg. Cu toate acestea, s-ar putea sa va surprinda sa stiti ca, deoarece SSD-urile nu trebuie sa “se roteasca”, capacitatea lor este disponibila imediat dupa conectare. Desi s-ar putea sa dureze cateva secunde pentru ca sistemul dvs. de operare sa recunoasca unitatea, nu va trebui sa asteptati un proces de descoperire indelungat sau o repornire mai lunga.

10. zgomot
Daca ati stat vreodata intr-un data center, probabil ati observat nivelul ridicat de zgomot. Imaginati-va un centru de date umplut cu SSD-uri in loc de unitati standard. In afara de sunetul ventilatoarelor de sistem, ventilatoarelor cabinetului si sistemului central de aer conditionat, data centre-ul devine mult mai linistit.

1 COMENTARIU

  1. I am sure this paragraph has touched all the internet users,
    its really really nice piece of writing on building up new weblog.
    Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating
    it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
    Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.
    Woah! I’m really loving the template/theme of this site.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
    I must say you’ve done a awesome job with this. In addition, the blog loads extremely
    quick for me on Safari. Exceptional Blog! http://dell.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here