Exploram ce inseamna latenta unei retele si masurile pe care le putem lua pentru a o reduce
Este posibil sa fi auzit expresia Latency (latenta) atunci cand se vorbeste despre serverele de tip cloud sau on-premise. Este, de asemenea, mentionata cand vorbim despre retea si poate fi aplicata la aproape orice scenariu care implica transfer de date.
Pe scurt, latenta este o masuratoare a intarzierii intre doua puncte. De exemplu, cat de mare este o pauza atunci cand datele sunt mutate sau calatoresc intr-o retea.
Dar nu se aplica doar datelor. Poate fi aplicata miscarii oricarui lucru intre doua puncte. De exemplu, undele radio, undele sonore sau chiar miscarea angajatilor intre doua puncte.
Aceasta se refera in special la transferul datelor si de cat timp este nevoie ca informatiile sa fie transferate dint-un punct in altul. Acest lucru ar putea fi timpul de care este nevoie ca informatia sa calatoreasca de la un site pana la punctul final sau introducerea de date intr-un computer si asteptarea unei iesire (cum ar fi deschiderea unei aplicatii, a unui fisier sau chiar scrierea intr-un document).
Cand se face referire la latenta la retea, masurarea se face calculand timpul necesar unei calatorii rotunde – adica introducerea unei comenzi si asteptarea raspunsului.
Latenta la retea este masurata in milisecunde (ms), numerele mai mici indicand o latenta mica si, prin urmare, o functionare mai rapida. Este greu de evaluat daca latenta este scazuta fara sa cunoasca contextul masuratorilor.
Aceasta intarziere este masurata in milisecunde (ms), iar numerele mai mici duc la o experienta mai buna pentru utilizator. O latenta scazuta depinde foarte mult de sistemul utilizat. De exemplu, conexiunea medie Ethernet va functiona in mod normal la aproximativ 10ms, producand o scadere notabila a performantei daca depaseste 150ms. Cu toate acestea, pentru conexiunile mobile 4G, operatiunile normale se intampla la aproximativ 45ms pana la 60ms, in timp ce pentru conexiunile 3G valoarea poate fi dublata.
Ce contribuie la latenta?
Intr-o lume ideala, fiecare conexiune ar avea o latenta zero, dar exista multi factori care fac astest lucru aproape imposibil de realizat.
Chiar si in scenariul perfect, transferul unui pachet de date de la un punct la altul la viteza luminii, cunoscut sub numele de propagare, va produce o anumita intarziere. In plus, cu cat dimensiunea pachetului este mai mare, cu atat va dura mai mult timp pentru a calatori intr-o retea.
Trebuie luate in considerare si infrastructura si hardware-ul folosit. Conexiunile prin cablu vor produce grade diferite de latenta, in functie de tipul de linie utilizat, fie ca este coaxial sau fibra, iar daca pachetul trebuie sa calatoreasca printr-o conexiune Wi-Fi, aceasta va adauga inca o intarziere a procesului.
Latenta vs latimea de banda
Latenta si latimea de banda nu sunt termeni interschimbabili – ambele sunt importante pentru evaluarea eficientei unei retele.
Latimea de banda se refera la capacitatea retelei. O linie cu o latime de banda mare este capabila sa suporte un trafic mai mare care calatoreste simultan intr-o retea. In cazul retelei unei afaceri mai multi angajati pot efectua simultan functii de retea.
Cu toate acestea, acest lucru nu implica cat de repede se deplaseaza datele. Pentru asta trebuie sa evaluati latenta retelei, care trebuie sa fie mica daca doriti sa aveti servicii rapide.
Reducerea latentei
Data fiind complexitatea unei retele, reducerea latentei poate fi dificil de realizat printr-un singur upgrade. Pentru a reduce intarzierea, este posibil sa trebuiasca sa faceti ajustari, mari si mici, pentru fiecare aspect al unei retele in care va calatori un pachet de date.
Modernizarea sau modificarea infrastructurii este una din modalitatile de a reduce latenta si include schimbarea switch-urilor mai vechi sau o cablare moderna. Operatorii ar putea, de asemenea, sa evalueze structura retelelor lor pentru a cauta blocaje, servere care ar putea necesita resurse suplimentare sau sa o optimizeze intr-un mod care sa reduca numarul de noduri pe care trebuie sa le parcurga un pachet de date.
Pentru companiile care opereaza in mai multe regiuni, merita luata in considerare utilizarea retelelor de distribuire a continutului (CDN). Acestea ofera cai dedicate de transfer si reduc in mod semnificativ distanta pe care un pachet de date trebuie sa o parcurga. Cu toate acestea, aceste servicii pot fi destul de scumpe, iar tipurile de continut pe care le suporta sunt adesea limitate deci este posibil sa nu merite investitia.
Merita sa va ganditi sa conectati infrastructura afacerii dvs. direct la centrul de date al unui furnizor, trecand astfel de agentii de tip cloud. Aceasta schimbare este, de obicei, o alternativa costisitoare a unui contract standard si nu neaparat cea mai buna optiune.
La nivel local, este posibil sa reduceti usor latenta prin dezinstalarea programelor inutile care ar putea interfera cu conexiunea dvs.
Diagnosticul gresit
Trebuie avut in vedere faptul ca performanta retelei poate fi afectata de o serie de probleme, latenta fiind doar una dintre ele.
Latenta ridicata poate face reteaua imposibil de utilizat, dar este la fel de probabil ca performanta slaba sa fie rezultatul unei aplicatii slab proiectate sau al unei infrastructuri necorespunzatoare. Este important sa va asigurati ca toate aplicatiile sau dispozitivele care utilizeaza reteaua dvs. ruleaza corect si nu consuma prea mult din resursele retelei.
[…] cuantice din data center-ul Rigetti. Potrivit companiei, aceasta platforma integrata elimina latentele din retea pe care le regasim in cazul modelelor bazate pe […]