Directorul SRE explica modul in care reinnoirea IT constanta ajuta compania sa creasca

Daca sunteti un IT-ist care traieste in Marea Britanie, sunteti aproape cu siguranta familiarizat cu Hive.
Aceasta companie infiintata in anul 2012 a fost creata de societatea-mama Centrica – care detine si British Gas – o sucursala specializata ce se ocupa de proiectele legate de incalzire. Desi din punct de vedere tehnic face parte din Centrica, aceasta este o companie separata si functioneaza independent de restul afacerii.

Compania s-a dovedit un succes; in cei sase ani de la lansare, Hive si-a extins portofoliul pentru a include iluminatul inteligent, senzori de miscare, camere de supraveghere si multe altele, iar in luna mai a acestui an compania a ajuns la un milion de clienti. Cu toate acestea, suportul pentru un milion de case (numar care inca creste) necesita o infrastructura IT robusta.

Hibrid poate sa insemne si costisitor

Dupa cum v-ati astepta de la o companie moderna de tehnologii inteligenta, infrastructura Hive este acum in intregime bazata pe cloud si opereaza pe AWS cu servicii de management si monitorizare de la VMware. Nu a fost asa dintotdeauna. Odata ce afacerea a evoluat s-au schimbat si nevoile acesteia si deci infrastructura a evoluat si ea.

Potrivit directorului departamentului de fiabilitate a Hive, Chris Livermore, persoana care raspunde de furnizarea si intretinerea infrastructurii pe care inginerii software Hive isi implementeaza codul, compania a inceput initial ca un model hibrid. Echipa a folosit medii cloud pentru a construi si livra aplicatiile mobile Hive, dar a pastrat si un centru de date fizic.

Principalul motiv, spune Livermore, este ca AlertMe, un partener cheie care a furnizat companiei o platforma pentru servicii de monitorizare si automatizare la distanta, a sustinut doar implementari on-prem, obligand Hive sa foloseasca o infrastructura proprie.

“Pe centrul de date anterior, am pus o platforma de virtualizare si am folosit OpenStack cu scopul a permite echipelor noastre de developeri sa interactioneze cu acesta intr-un mod cloud”, explica Livermore. “Am vrut sa creez un mediu virtual pentru ca dezvoltatorii sa lucreze fara a fi nevoiti sa se opreasca si sa astepte pe cineva din echipa mea sa o faca. E vorba usurarea muncii dezvoltatorilor”.
Hive a investit mult timp, efort si forta de munca in mentinerea centrelor sale de date, spune Livermore, dar compania a decis in cele din urma le inchida in urma cu doi ani.

“Toate aceste persoane inca lucreaza pentru mine, dar nu mai opereaza nici un centru de date – fac alte lucruri”, explica el. “Este foarte interesant, am facut o multime de lucrari de consolidare, dar nici una nu a fost cu scopul de a reduce costurile, ci doar cu scopul unei implementari mai bune a resurselor”.

IoT construit pe IoT

Acum ca a renuntat la centrele de date, Hive este in totalitate pe cloud; compania ruleaza exclusiv pe AWS, cu pana la 1,800-2,200 masini virtuale ce folosesc VMware. De asemenea foloseste platforma de calcul Lambda de la AWS precum platforma IoT.
Faptul ca Hive utilizeaza serviciul IoT de la Amazon poate parea putin ciudat, dat fiind faptul ca Hive detine propria platforma IoT, insa acest lucru permite companiei sa se concentreze in intregime asupra propriilor produse si sa lase o mare parte din management AWS-ului.
“La acea vreme, a fost necesar”, explica Livermore. “Acum cinci ani, nu puteai sa iesi pe piata si sa gasesti un furnizor de platforma IoT, asa ca, am colaborat cu AlertMe; ei aveau o platforma IoT. Am cumparat ulterior AlertMe si astfel am achizitionat o platforma IoT, dar si toate cheltuielile de intretinere si dezvoltare. ”

Unele produse, cum ar fi sistemul de incalzire Hive, beneficiaza de functionarea pe o platforma personalizata, dar pentru dispozitive mai simple, cum ar fi luminile inteligente si senzorii de miscare, Livermore spune ca este logic sa gasesti un furnizor de platforma si “sa-i lasi sa faca toata munca grea … vom folosi, ori de cate ori este posibil, serviciile de tip best-of-breed si buy-in “.

Hive a acceptat in totalitate conceptul de agilitate in afaceri si nu se teme sa reinventeze departamentul sau de IT periodic. De exemplu, in ciuda faptului ca intreaga sa infrastructura ruleaza pe AWS, compania are in vedere mutarea unei portiuni din volumul de lucru din cloud pe local, cu scopul ca dispozitivul sa proceseze mai multe instructiuni la nivel local, decat la nivel de cloud.

Acest lucru ar insemna o reducere a utilizarii a AWS, dar, ca si in cazul eforturilor de consolidare a centrelor de date din anii precedenti, Livermore subliniaza ca este mai degraba vorba de eficienta tehnologica si nu de reducerea costurilor. Mai multe procesari pe local inseamna o latenta mai scazuta pentru clienti si o experienta mai buna a utilizatorului. “Exista anumite lucruri care au sens sa fie mult mai aproape de client”, a spus Livermore.

Extinderea continua

Acest ritm constant de schimbarii poate parea haotic, dar, potrivit lui Livermore, este o parte esentiala a cresterii unei companii. “Aceasta ofera oportunitatea de a reevalua ceea ce facem si sa ne intrebam… oare exista noi furnizori sau noi servicii pe care le putem folosi? “.

“Suntem intr-o perioada de re-modelare a platformei noastre”, spune el pentru Cloud Pro, “si acum trebuie sa construim o platforma care sa se adapteze aspiratiilor noastre. Poti atinge aceste target-uri cu timpul. Sistemul poate creste cu pana la jumatate de milion de clienti, dar uneori realizezi ca nu este correct codul sau ca tehnologia aleasa nu este buna “.

Pentru Livermore, rolul sau fundamental este de a oferi dezvoltatorilor Hive o experienta cat mai simpla si mai usoara.

“In esenta, treaba mea este sa-i dau echipelor mele de distributie o platforma in care sa-si poata folosi codul si sa-si faca treaba cu minimum de efort”, spune el. “Este vorba de a permite dezvoltatorilor sa petreaca cat mai mult timp in rezolvarea problemelor clientilor si cat mai putin timp posibil ingrijorandu-se de unde va veni serverul sau unde sa-si puna fisierele log-file.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here