Japonia se trezeste in privinta data centerelor

Japonia si-a pastrat indelung traditiile in cultura si in afaceri, pastrand piata serviciilor data centerelor protejata de restul lumii. Dar un peisaj in schimbare a cloud-ului a deschis portile pentru companiile straine pentru a exploata economia digitala foarte dezvoltata a tarii.

 

Avand o populatie mai mare de 127 de milioane de oameni, Japonia este un hub regional financiar si una dintre pietele digitale cu cea mai rapida evolutie din lume: treisprezece companii japoneze s-au numarat pe lista Thomson Reuters 100 de companii de top din lume.

 

 

Japonia are o abordare notorie in ceea ce priveste furnizarea de servicii comerciale si digitale, in timp ce preturile din domeniu imobiliar si costurile energetice sunt printre cele mai mari de pe planeta. Colectia de insule este supusa catastrofelor naturale cataclismice frecvente, care asa cum am vazut cu groaza in ultimele saptamani.

 

Cum navighezi in lumea data centerelor intr-un mediu atat de nefavorabil in aparenta?

 

Intr-o incercare de a raspunde la aceasta intrebare, am vorbit cu Jabez Tan, seful departamentului de cercetare pentru data centere si cloud de la Structure Research, un furnizor de analiza a pietei canadiane specializat in infrastructura digitala.

 

Toate la un loc

 

Structure Research a publicat recent o analiza a pietelor centrelor de date, unde ,mare parte din activitatile tarii se concentreaza.

 

Piata de data centere japoneze este unica prin faptul ca a fost in mod traditional dominata de integratori de sisteme precum Fujitsu, Hitachi, Mitsubishi Electric si NEC.

 

Acesti giganti exista deoarece companiile japoneze doresc un “ghiseu unic pentru serviciile lor IT”, preferand un singur furnizor cu un portofoliu larg decat sa furnizeze fiecare serviciu individual.

 

Integratorii de sisteme sunt feriti de concurenta straina, deoarece, pana recent, barierele lingvistice si culturale au impiedicat schimburile intre companiile internationale si cele interne.

 

Pana cand furnizorii de cloud au inceput sa domine industria serviciilor de date la nivel global, nu a existat niciun motiv pentru schimbare, a explicat Quy Nguyen, VP la Colt DCS, un furnizor de servicii care a intrat pe piata japoneza in 2014, prin achizitionarea furnizorului local KVH. “Multi dintre acestia faceau bani din solutii private; este o afacere foarte profitabila. ”

 

Dar odihna pe lauri nu mai este o optiune; schimbarea este in desfasurare. Pe masura ce piata se maturizeaza, companiile devin “mai savvy si mai educate in modul in care implementeaza arhitecturi IT si modul in care achizitioneaza IT”, a spus Tan.

 

Ei vor invata probabil de la jucatorul de colocare masiv Equinix – o alta companie straina care acum strange peste 15% din toate veniturile din Tokyo si se afla in proces de construire a unui data center de 70 milioane de dolari in oras, al unsprezecelea din capitala japoneza.

 

Cu o combinatie de servicii de colocare, cloud si servicii de interconectare, Equinix permite clientilor sa-si defineasca nevoile pe o baza sezoniera, oferind o mai mare flexibilitate decat orice integrator de sistem.

 

Tan considera ca acest lucru ii va determina unii dintre jucatorii locali traditionali sa se adapteze si sa inceapa sa ofere clientilor servicii de cloud mai bine gestionate.

 

NTT, de exemplu, a fuzionat recent filialele sale Data Dimension si filialele NTT Communications, tocmai pentru a “forma o entitate mai bine orientata pe oportunitatile de cloud,” a spus el.

 

Pentru Nguyen, reticenta la schimbare face parte din structura culturala a Japoniei, si nu inseamna neaparat ca piata locala nu ii va ajunge din urma omologii sai internationali in timp util.

 

“Japonia a fost intotdeauna asa. Sunt uneori reticenti sa sara pe o tendinta, dar odata ce o fac, este ca o mentalitate a turmelor. ”

 

Altii, cum ar fi Digital Realty, si-au gasit succesul nu prin achizitii, ci prin colaborarea cu integratori de sisteme: joint venture-ul de 1,8 miliarde de dolari al gigantului de colocare cu Mitsubishi, MC Digital Realty, reprezinta deja peste trei procente din piata de colocare din Tokyo, si sapte la suta din Osaka, in ceea ce priveste capacitatea de incarcare IT. Promitand sa aduca cel putin zece noi data centere online, ambii participanti au de castigat mult din piata aflata in plina expansiune a tarii.

 

Infrastructura eficace

 

Un alt lucru care pune in evidenta peisajul data centerelor din Japonia este ca facilitatile de aici trebuie construite pentru a suporta taifunuri, cutremure, tsunami si furtuni tropicale.

 

Oricat de contraintuitiv, probabilitatea mare de dezastre naturale nu a descurajat companiile de a intra pe piata ba chiar a fost identificata ca avand un efect incurajator. Dupa dezastrul din 2011, companiile care se straduiau sa-si asigure propria lor continuitate de afaceri au provocat o crestere a cererii de data centere locale.

 

Si, deoarece tara este predispusa la activitate seismica, dezvoltatorii construiesc pur si simplu centre de date japoneze pentru a rezista celor mai grave conditii meteorologice.

 

Potrivit lui Tan, de obicei, in subsolul tuturor cladirilor data centerelor, “se va afla aceasta contraceptie gigantica a cauciucului seismic care actioneaza ca un izvor, astfel incat atunci cand un cutremur loveste, cladirea se misca; in loc sa crape sau sa cada. La un anumit nivel de vibratie chiar se roteste odata cu activitatea seismica. ”

 

Cand vine vorba de izolarea seismica a unei instalatii, Nguyen a spus ca alegerea sistemelor potrivite nu este complexa, ci mai degraba o chestiune legata de cat de mare este investitia.

 

Alegerea site-ului pe o fundatie de roca este cheia, a explicat el, deoarece “in mod fundamental, nu puteti schimba fundatia pe care se afla.”

 

Aceasta a fost baza deciziei lui Colt de a construi Inzai, care are un asa-numit procent de incarcare maxima probabila – probabilitatea unui esec catastrofal in caz de cutremur – de doua procente. Compania a fost afectata in cutremurul din 2011, cand site-ul a experimentat downtime”. Noii jucatori au privit cu totii site-urile vecine”, a spus el.

 

Costurile imobiliare si dificultatile de acces la putere datorate reglementarii guvernamentale stricte a sectorului energetic nu au facut prea multe pentru a atenua zelul furnizorilor de colocare. Si, pentru ca piata este la un punct de cotitura, deschiderea usilor pentru companiile internationale pare sa aiba un mare potential.

 

Un nou rasarit

 

In timp ce piata este complexa, pentru Tan prezinta si un real avantaj: de la statusul capitalului sau financiar pana la economia de Internet extrem de dezvoltata, exista posibilitati de crestere in industria data centerelor din Japonia. “Cred ca exista o multime de jucatori care se unesc pentru a face piata japoneza mult mai puternica decat cea precedenta.”

 

Colt este de acord. Cu un al treilea campus in Tokyo, pe care intentioneaza sa il deschida in al doilea trimestru al lui 2019, Nguyen a spus: “Nu pot dezvalui cifra exacta, insa asteptarile mele sunt ca, inainte de a merge mai departe cu acest site, vom fi in mare parte cumparati.

 

Dintre cele zece companii interesate, a spus el, ar fi nevoie de trei pentru a-l completa la capacitate.

 

Compania se uita, de asemenea, la cladirea din Osaka, cea de-a doua ca si marime pe piata data centerelor din Japonia, unde in prezent inchiriaza o cantitate mica de spatiu intr-un centru de date de terta parte. Merita mentionat faptul ca AWS, Google Cloud si Azure au amprente in oras.

 

Cu toate acestea, Nguyen a adaugat ca “este foarte greu sa gaseasca terenuri bune”, iar compania a trecut peste mai multe oportunitati pe care le considera nesatisfacatoare.

 

Analistii sunt de acord ca afacerile internationale vor continua intre in tara, mai ales in contextul Jocurilor Olimpice din 2020, despre care Tan a spus ca vor presupune o multime de analize, date mari, volum de lucru AI, datorat continutului media si platformelor de streaming “care doresc sa aiba capacitatea locala pregatita.

 

Colt este deja deja interesat de clienti noi, dintre care o mare parte provin din China, reprezentand platforme de vizualizare si de plata, dar “si o multime de solutii fintech”.

 

Succesul nou-infiintatei piete a avut un efect cumulativ, a adaugat el, crescand cererea “din partea altor furnizori americani care anterior nu aveau o pozitie mare in Japonia”.

 

Pe langa cresterea cererii, cresterea pietei data centerelor ar putea duce si la schimbari institutionale: tara ar putea dori sa-si reconsidere legile privind suveranitatea datelor.

 

Comparativ cu alte piete regionale, cum ar fi China, Japonia nu a simtit nevoia de suveranitate a datelor, deoarece schimburile sale s-au concentrat cel mai adesea pe plan intern. Pana acum, companiile au ales sa isi gazduiasca calculul de baza in Japonia, insa decizia a fost in mare parte legata de latenta.

 

Pentru Colt, stocarea datelor pe plan local este o preocupare in devenire. GDPR din Europa afecteaza companiile din intreaga lume prin modul in care sunt prelucrate datele europene, a declarat Nguyen, dar regulile pietei infloritoare din Finlanda au avut un efect mai mare la nivel local: “Diferite entitati chineze au fiecare cate o schema proprie de plata pe care trebuie sa o distribuie local pentru scopuri FSA  “, a spus el.

 

Indiferent care ar fi viitorul, un lucru este sigur: Japonia, in toata unicitatea sa, nu mai este o piata  dominata pe plan intern, ci, in mare masura pentru bucuria noilor sai veniti, este o tara plina de oportunitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here