Ultimele cercetari arata ca 25% dintre serverele fizice, si 30% dintre serverele virtuale sunt servere zombi, adica nu au avut activitate in ultimele 6 luni.
Acesta problema este una bine cunoscuta. Studiile din trecut au estimat ca numaraul de asfel de servere variaza undeva intre 20% si 30%, insa ultimele cercetari au luat in calcul si serverele virtuale, care reprezinta un cost semnificativ pentru departamentele de IT.
Utilizatorii platesc in continuare taxe pentru servere, precum si pentru software, spun cercetatorii.
Serverele zombi, atat cele virtuale cat si cele fizice, reprezinta si un risc de securitate subapreciat, intrucat nu sunt actualizate si mentinute asa cum ar trebui, potrivit unui studiu realizat de Jonathan Koomey, cercetator la Universitatea Stanford, si de Jon Taylor, partener la compania de consultanta Anthesis Group.
Koomey si Taylor au luat in calcul 16.000 de servere din 10 data centere, folosind datele colectate de TSO Logic, o companie care produce programe de eficientizare a energiei. Acest studiu este de fapt actualizarea unei lucrari mai vechi, care a descoperit ca 30% dintre serverele fizice sunt in coma. Scaderea la 25% poate fi doar o eroare de esantion.
Costul generat de aceste servere poate varia in functie de varsta, de depreciere si de amortizare, a declarat Taylor intr-un interviu. “Cel mai simplu argument este consumul inutil de energie“, a spus acesta.
In ceea ce priveste serverele virtuale, “este socant cat sunt de multe”, a spus Taylor, mentionand costul de licentiere al serverului, precum si ale programelor care inca ruleaza pe acesta. “Cred ca aceste echipamente genereaza costuri operationale mari.”
Problema vine din lipsa de masurare a cheltuielilor in acest sector.
“Cea mai importanta caracteristica a unei companii IT este disponibilitatea”, a spus Leon Kappelman, profesor de sisteme informatice la Universitatea din Texasul de Nord.
Kappelman, care nu a fost implicat in studiu, a afirmat ca este important sa intelegem contectul inactivitatii unui server. Exista servere folosite doar pentru back-up, iar acestea nu sunt folosite zi de zi, mai ales ca multe dintre ele sunt doar sezoniere.
“Aceasta este o problema reala”, a mai spus Leon. “Exista pierdeti mari in IT, intotdeauna au existat.”
Preluat de pe Computer World