Startup-ul german Cloud&Heat a lansat un supercomputer cu racire pe lichid, inchis intr-un container, disponibil in variante de 500kW si 1MW, si a anuntat ca isi va vinde produsele in Marea Britanie.
Bestia, despre care se spune ca este “cel mai eficient supercomputer din lume din punct de vedere al consumului”, poate duce pana la 17.280 de CPU-uri sau 1056 de GPU-uri, intr-un container standard de sase metri, folosind un sistem de racire lichida conectat la un sistem de recuperare termica. Produsul a fost lansat odata cu debutul companiei in Marea Britanie, la evenimentul Cloud Expo Europe din Londra.
“Am rezolvat provocarile calculului marginal intr-un mod sustenabil”, a afirmat fondatorul Cloud&Heat, Jens Struckmeier. “Furnizam racire, cu un randament de 60 de grade Celsius, si putem ajunge chiar pana la 70 de grade”. Avem o solutie care functioneaza in desert, fara a fi nevoie de traditionalele aere conditionate, si care genereaza apa calda, fara a fi nevoie sa se consume resurse in plus.
Sisteme de racire Cloud&Heat folosesc un circuit inchis pentru a elimina caldura, si pot fi integrate cu sistemele vandute de alti furnizori, precum Dell, Lenovo, Supermicro si Fujitsu, precum si CoolIT, o companie canadiana care a incheiat un parteneriat cu unul dintre investitorii Cloud&Heat.
Sistemul de racire lichida permita o densitate mai mare, iar un supercomputer precum Bestia poate livra mai mult de 80 de kW pe rack, ceea ce inseamna ca cele sase rack-uri pot dezvolta o capacitate de 500 de kW. Struckmeier promite ca o unitate de 12 metri, care va putea livra 1 MW de putere de calcul, va deveni in curand disponibila.
Beneficiile sistemului de racire lichida includ abilitatea de a furniza caldura rezultata altor utilizator, dupa modelul oraselor scandinave, precum Stockholm. Este si mult mai silentios decat racirea pe aer. “Nu este vorba doar de economisirea energiei, nu se produce in zgomot in jur” a spus fondatorul. “Scandinavii au dorit in primul rand o reducere a nivelului de discomfort fonic.”
Aceia care nu doresc racire lichida, pot opta pentru racirea conventionala pe aer, de mica densitate. Sistemul de racire lichida va prelua caldura caldura captata de racirea pe aer. Desi nu este la fel de eficient ca un sistem bazat exclusiv pe racirea lichida, temperatura poate fi tinuta sub control cu ajutorul unor pompe de caldura, care vor permite si reciclarea termica atat de apreciata in Danemarca si Suedia.
Acest sistem de racire in doua faze inseamna costuri mai mari, insa in viitor se poate trece la un racirea lichida completa.
O alta optiune le permite clientilor sa renunte la container, a spus Strucmeier: “Cloud&Heat poate livra sase rack-uri si infrastructura de racire, care pot fi instalate intr-un data center sau intr-o alta cladire.”
In ciuda discutiilor ample despre sistemul de racire, fondatorul a subliniat ca nu acesta este punctul forte al Bestiei: “Propunerea noastra principala este densitatea energiei. Putem rezolva sarcini de calcul masive.”
Bestia va fi disponibila in trei culori: camuflaj, auriu si aerograf. La Cloud Expe a fost prezentat un model.
Intre timp, compania a deschis un birou in SUA, in Silicon Valley.
Preluat de pe Data Center Dynamics